Ferielukket t.o.m. 2.1.24 - vi kommer stærkt tilbage
Previous slide
Next slide
Live chat

Søg

Cart 0 0,00 kr.
Kurv
Ferielukket t.o.m. 2.1.24
Previous slide
Next slide
Cart 0 0,00 kr.
Hvorfor er søvn så vigtigt?
Søvn er faktisk ikke for sjov, men en af de vigtigste faktorer for, at vores kroppe fungerer. Jeg har efter en lang omgang læsning fra søvnforskere, forsøgt at formidle hvorfor søvn er så vigtigt for os mennesker. Det er nemlig ikke kun korttidshukommelse, som er konsekvenserne ved for lidt søvn, det kan også være kroniske sygdomme og/eller generelle sygdomsforløb i sigte.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er søvn så, så vigtigt?

Søvn er fundamentet for et godt og sundt helbred. Er du frisk og veludhvilet, er du uden sammenligning bedst gearet til at klare hverdagens gøremål og udfordringer. Søvn er altså essentielt for, at vores krop får slappet af, og bliver veludhvilet. Følelsen af at være træt er imidlertid ikke kun den eneste konsekvens af en generel mangel på søvn.

Man kan desværre ikke gå på kompromis med sin søvn i en længerevarende periode, uden også at anerkende konsekvenserne dette må medføre. En god huskeregel er cirka syv til otte timers søvn, alt efter både alder og tilstand. Der er selvfølgelig også perioder i vores liv, hvor stress vil forekomme ekstra meget, og det vil derfor ikke kunne kategoriseres som værende skadeligt, at have korte perioder med søvnmangel – det er på sin vis også helt naturligt.

Så faktum er blot, at hvis du får nok søvn, så giver du din krop de bedste forudsætninger for at holde virkeligheden ud, og de bedste forudsætninger for at have en dagligdag, som hænger sammen – i alle ender.

Forskningen om søvn, og hvorfor det er vigtigt

I 1964 besluttede den 17-årige Randy Gardner og professoren William Charles Dement sig for at bevise, at søvnmangel ikke var farligt for helbredet. Randy Gardner slog derfor verdensrekorder i “være-vågen-tid” med hele 11 dage og 24 minutter uden at sove.

Det overraskende resultat var, at Randy virkede helt sund og rask igennem hele forløbet. De kunne med direkte virkning konkludere, at Randys korttidshukommelse og koncentrationsevne var stærkt reduceret. Da han ramte 11. dag, blev han testet af professor William Charles Dement. Her skulle han trække 7 fra 100 osv., men hver gang han nåede tallet 65, så stoppede han. Han havde nemlig helt glemt, hvad opgaven egentligt gik ud på.

Derfor har søvnforskeren Jeffrey Iliff – her små 60 år senere – også kunne konkludere, at søvnmangel er farligt for hjernen.

Hvilke konsekvenser har for lidt søvn så?

Der er rigtig mange konsekvenser ved længerevarende søvnmangel. Der er dog ingen grund til, at du går i panik allerede. Jeg vil ikke gøre det helt store ud af, hvad konsekvenserne af længerevarende søvnmangel kan være skyld i. Primært fordi, at vi har skrevet et blogindlæg om det, og hvad konsekvensen er ved for lidt søvn.

Dog vil jeg kort opsummere de mest iøjefaldende konsekvenser af det: Stress, hjertekarsygdomme, indlæringsvanskeligheder, øget chance for Alzheimers, overvægt, dårligere immunforsvar, korttidshukommelse, m.fl.

Søvn fjerner de skadelige affaldsstoffer fra hjernen

Menneskets hjerne er ‘gemt væk’ i vores kranie og pakket ind i cerebrospinalvæske. Cerebrospinalvæske bidrager til, at vores hjerne kan suge affaldsstofferne ud af hjernecellerne med formålet om at transportere dem ud i blodårerne – ligesom det lymfatiske system, hvis du kender det. Det eneste problem med cerebrospinalvæske er, at det kun virker, når vi sover.

Vores hjernecellers massefylde reduceres, når vi sover, og det er derfor kun, når vi sover, at der er plads til, at væsken kan trænge ind langs blodårerne. Jeffrey Ilif har bevist, at man i løbet af dagen opbygger disse affaldsstoffer, som væsken så kan rense ud om natten.

Får du ikke fjernet alle disse skadelige stoffer fra hjernen, kan det ende i en øget mængde af biproduktet amyloid-beta. Amyloid-beta fjernes langt hurtigere når vi sover, og kan kategoriseres som værende en afgørende grund til, at folk der lider af Alzheimers, lider af Alzheimers. Når man har Alzheimers, ophober amyloid-beta sig mellem cellerne, i stedet for at blive nedbrudt som normale mennesker gør.

Derfor er søvn vigtigt

Søvn er alfa-omega, da det kan modarbejde/modvirke de værste konsekvenser ved en vedvarende søvnmangel. Det hjælper dig med at beholde dit høje energiniveau. Det vil under alle normale omstændigheder give dig en bedre og gladere tilværelse. Jeg håber, at du blev lidt klogere på, hvorfor søvn er vigtigt, og hvad du eventuelt kan gøre. Eventuelt sove med noget af vores lækre sengetøj? 😉

Sov godt, og tusinde tak fordi, at du læste hele vejen til ende.

Du kan også læse:

Hvad er forskellen på silke og bambus?
Viden

Hvad er forskellen på silke og bambus?

Der er ingen tvivl om, at både bambus og silke er materialer, som har en masse fordele og ikke mindst ligheder mellem hinanden. Jeg dykker i denne artikel ned i, hvordan bambus og silke bliver produceret, og prøve at give et svar på, hvad der er bedst – på trods af, at det er individuel smagssag.

Bambus sengetøj i beige fra Bambuni
Guides

Guide: Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Hvor ofte skal man skifte sengetøj, er et spørgsmål vi får utroligt ofte i vores kundeservice. Vi har derfor valgt at få udarbejdet dette blogindlæg, da det omhandler de mest gængse huskeregler, og hvorfor vask af – ‘normalt’ – sengetøj er så vigtigt. Det er en disciplin, du skal lære at mestre – så læs videre, og til ende, så bliver det en inkorporeret del af dine fremtidige vaskevaner.

Bambus strømper uden elastik i sort
Blog

Åndbare strømper – Hvad er åndbare sokker?

Åndbare strømper er en populær type strømper, der er designet med specielle materialer, der tillader luft at cirkulere rundt om fødderne. Disse strømper har mange fordele for brugeren, herunder øget komfort, mindre sved og lugt samt en reduceret risiko for skader. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad åndbare strømper er, og hvorfor de er blevet så populære.

Fået kølende tøj af bambus
Blog

Kølende tøj – hold dig afkølet og komfortabel i varmen

Sommeren kan være en udfordring, når det kommer til at holde sig kølig og komfortabel. Men med det rigtige tøj kan du nemt holde dig afkølet, uden at gå på kompromis med udseendet. Kølende tøj er en ideel løsning til dig, der ønsker at holde sig afkølet i varmen. I denne artikel vil vi se på, hvad kølende tøj er, og hvordan det virker. Afslutningsvis dykker vi ned i, hvorfor det kan være en god mulighed for dig.

Min kurv
Køb for 499,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.