Gratis fragt på alle bestillinger i dag - gælder kun med DAO pakkeshop*
GRATIS FRAGT! PÅ ALT BAMBUS - T.O.M SØNDAG D. 06.02.23
Cart 0 0,00 kr.
Cart 0 0,00 kr.

Får du for lidt søvn, og hvad er konsekvensen?

Guide Får du for lidt søvn, og hvad er konsekvensen
Der skal formentligt ikke herske meget tvivl om, at søvn er essentielt for, at vores hverdag fungerer. Det er - heldigvis - ikke bare en skrøne, hvor vigtig søvnen er. Det er alfa-omega for, at vores fysiske og psykiske velbefindende kan trives og vedligeholdes. Men, hvad er for lidt søvn egentligt, og hvad er konsekvensen heraf?

Indholdsfortegnelse

Hvor meget søvn skal du have?

Selvom du har sovet i 12 timer, kan du stadig føle dig træt. Når man analyserer et søvnbehov, er det vigtigt at have in-mente, at der er forskel på behov og anbefaling. Det er nemlig en fuldstændig individuel sag, hvad søvnbehovet er, og lige netop behovet varierer alt efter ens alder. Du har et søvnbehov i form af, hvor meget du har brug for at sove, og dette kan have en betydning for, at dit psykiske og fysiske velbefindende er velfungerende. Den gamle – og nemmeste – skrøne at huske er, at du skal sove 8 timer pr. døgn. Skal du kigge lidt mere nuanceret og i dybden på lige netop søvnbehov, har vi skrevet et blogindlæg om hvor meget søvn man skal have. I blogindlægget dykker vi mere ned i dybden omkring mængden af søvn, man skal have, for at ens kognitive egenskaber vedligeholdes og ‘trives’ bedst. I dette indlæg kommer vi mere omkring konsekvenserne ved for lidt søvn.

Konsekvenserne ved for lidt søvn

Den mest velkendte konsekvens er nok, at du både er morgensur og generelt i dårligt humør. Du kan ligeledes opleve følelsen af at være konfus, og manglende kognitive egenskaber (blandt andet dit fokus og din koncentration).

Ved langvarig søvnmangel kan der ske mere – og flere – alvorlige konsekvenser. Disse er blandt andet:

  • Længevarende stress og eventuelt depression
  • Følgesygdomme i form af hjertekarsygdomme, hjerteanfald, sukkersyge og forhøjet blodtryk
  • Reduceret sexlyst
  • Manglende koncentrationsevne og indlæringsvanskeligheder
  • Rynker
  • Dårlig hukommelse
  • Overvægt
  • Reduceret immunforsvar
  • Døsig og farlig kørsel

Hvad er for lidt søvn så?

Når vi taler om for lidt søvn, er det vigtigt at skelne mellem langvarig søvnmangel og kortvarig søvnmangel. Sover du kontinuerligt for lidt, og ‘lider’ af langvarig søvnmangel, er der ofte fysiske eller psykiske grunde til det. Det vil i disse tilfælde være nødvendigt/anbefalelsesværdigt at søge hjælp fra en fagperson, i form af en læge eller en psykolog. Læger og psykologer er trods alt uddannet til at identificere roden til problemet, og hvad der i givet fald kan lægge til grunde for den manglende søvnmangel.

Lider du af kortvarig søvnmangel kan små indgreb som blandt andet at spise lidt sundere bidrage til at sænke problemstillingen. Husk: At være morgensur er ikke farligt, og søvnmanglen kan derfor, under normale omstændigheder, indhentes i løbet af weekenden. Sover du derimod for lidt i en længere periode, er du muligvis ‘påtvunget’ at finde roden og kernen til problemet.

Du kan se vores udvalg af bambus sovemasker, som er designet til at sænke lysindfaldet – hvilket i nogle tilfælde kan hjælpe med at øge søvnkvaliteten og ‘sove-tiden’.

Tag derfor en dyb indånding og trods din frygt for den ildevarslende duft. Tag dine sko af og lad dine fødder ånde i det omfang, som de har mulighed for. Sværere behøver det ikke at være, og det bedste af det hele er, at det hjælper!

Du er den vigtigste brik i puslespillet ift. hvorvidt du sover for lidt

Min vigtigste pointe i dette blogindlæg er, at du skal lytte til dig selv, og samtidig huske at være opmærksom på konsekvenserne af langvarigt at sove for lidt. Søvn er vigtigt, og vi skal ikke undervurdere vigtigheden af det. Det er også derfor, at det er utrolig vigtigt, at du anerkender, hvis du har længerevarende problemer med at sove for lidt – og i tilfælde af dette, så finde en løsning på baggrund af dette. Din krop og din hjerne er dine vigtigste redskaber, især i en travl og hektisk dagligdag. De er altså essentielle dele af, at man oplever glæden og det spændende ved livet.

Kildeliste

Du kan også læse:

Guide Hvad er det bedste sengetøj
Guides

Guide: Hvad er det bedste sengetøj?

Det er et evigt spørgsmål, og der findes jo egentligt ikke et korrekt svar på det. Vi er heldigvis alle sammen forskellige. Jeg har skrevet dette blogindlæg, så det gerne skulle være nemmere for dig at navigere i fordele og ulemper ved de enkelte tekstiler. Som sagt er især sengetøj en smagssag, og hvorvidt du kan lide det hårdt eller blødt, er din sag. Vent, det lød forkert. Jeg mener en rug eller blød overflade. Nu er vi på et sidespor, så vi må hellere komme til sagen. Så håber jeg, at du kan finde DIT næste sengesæt blandt de 7 finalister.

Guide: Fold dine underbukser praktisk og nemt
Guides

Guide: Fold dine underbukser praktisk og nemt

Du når til bunken af vasketøjskurven og du bliver mødt af et hav af underbukser, der bare venter på at blive lagt sammen. Du ruller med øjnene og lægger hovedet i hænderne. Du kommer jo til at drukne i det… Det magter du simpelthen ikke, og de bliver derfor smidt ind i skuffen – hulter til bulter. De fylder alligevel ikke så meget, so where is the harm in doing that? Men vi har gode nyheder til dig: Sådan behøver det slet ikke at være!

Hvad er forskellen på hamp og bambus?
Viden

Hvad er forskellen på tekstil af hamp og bambus?

Bambustekstil og hamp tekstil er begge bæredygtige alternativer til traditionelle tekstiler som bomuld og polyester. Men selvom de begge er bæredygtige, er der nogle væsentlige forskelle mellem de to. Det vil jeg i denne artikel – forsøge – at gøre dig klogere på.

Guide: Sådan folder du dine håndklæder
Guides

Guide: Sådan folder du dine håndklæder

Tørretumbleren bipper. Dine håndklæder er nu færdige og dejlig varme, men der er et problem… de skal lægges på plads. Og det er bare noget, som ingen af os ser frem til. Men når alt kommer til alt, så er det bare noget, som skal ordnes. Vi vil i denne guide derfor beskrive og vise dig, hvordan du kan folde dine håndklæder sammen på en overskuelig måde og indbydende måde.

Min kurv
? Køb for 499,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.