Cart 0 0,00 kr.
Cart 0 0,00 kr.
Får du for lidt søvn, og hvad er konsekvensen?

Får du for lidt søvn, og hvad er konsekvensen?

Guide Får du for lidt søvn, og hvad er konsekvensen
Der skal formentligt ikke herske meget tvivl om, at søvn er essentielt for, at vores hverdag fungerer. Det er - heldigvis - ikke bare en skrøne, hvor vigtig søvnen er. Det er alfa-omega for, at vores fysiske og psykiske velbefindende kan trives og vedligeholdes. Men, hvad er for lidt søvn egentligt, og hvad er konsekvensen heraf?

Indholdsfortegnelse

Hvor meget søvn skal du have?

Selvom du har sovet i 12 timer, kan du stadig føle dig træt. Når man analyserer et søvnbehov, er det vigtigt at have in-mente, at der er forskel på behov og anbefaling. Det er nemlig en fuldstændig individuel sag, hvad søvnbehovet er, og lige netop behovet varierer alt efter ens alder. Du har et søvnbehov i form af, hvor meget du har brug for at sove, og dette kan have en betydning for, at dit psykiske og fysiske velbefindende er velfungerende. Den gamle – og nemmeste – skrøne at huske er, at du skal sove 8 timer pr. døgn. Skal du kigge lidt mere nuanceret og i dybden på lige netop søvnbehov, har vi skrevet et blogindlæg om hvor meget søvn man skal have. I blogindlægget dykker vi mere ned i dybden omkring mængden af søvn, man skal have, for at ens kognitive egenskaber vedligeholdes og ‘trives’ bedst. I dette indlæg kommer vi mere omkring konsekvenserne ved for lidt søvn.

Konsekvenserne ved for lidt søvn

Den mest velkendte konsekvens er nok, at du både er morgensur og generelt i dårligt humør. Du kan ligeledes opleve følelsen af at være konfus, og manglende kognitive egenskaber (blandt andet dit fokus og din koncentration).

Ved langvarig søvnmangel kan der ske mere – og flere – alvorlige konsekvenser. Disse er blandt andet:

  • Længevarende stress og eventuelt depression
  • Følgesygdomme i form af hjertekarsygdomme, hjerteanfald, sukkersyge og forhøjet blodtryk
  • Reduceret sexlyst
  • Manglende koncentrationsevne og indlæringsvanskeligheder
  • Rynker
  • Dårlig hukommelse
  • Overvægt
  • Reduceret immunforsvar
  • Døsig og farlig kørsel

Hvad er for lidt søvn så?

Når vi taler om for lidt søvn, er det vigtigt at skelne mellem langvarig søvnmangel og kortvarig søvnmangel. Sover du kontinuerligt for lidt, og ‘lider’ af langvarig søvnmangel, er der ofte fysiske eller psykiske grunde til det. Det vil i disse tilfælde være nødvendigt/anbefalelsesværdigt at søge hjælp fra en fagperson, i form af en læge eller en psykolog. Læger og psykologer er trods alt uddannet til at identificere roden til problemet, og hvad der i givet fald kan lægge til grunde for den manglende søvnmangel.

Lider du af kortvarig søvnmangel kan små indgreb som blandt andet at spise lidt sundere bidrage til at sænke problemstillingen. Husk: At være morgensur er ikke farligt, og søvnmanglen kan derfor, under normale omstændigheder, indhentes i løbet af weekenden. Sover du derimod for lidt i en længere periode, er du muligvis ‘påtvunget’ at finde roden og kernen til problemet.

Du kan se vores udvalg af bambus sovemasker, som er designet til at sænke lysindfaldet – hvilket i nogle tilfælde kan hjælpe med at øge søvnkvaliteten og ‘sove-tiden’.

Tag derfor en dyb indånding og trods din frygt for den ildevarslende duft. Tag dine sko af og lad dine fødder ånde i det omfang, som de har mulighed for. Sværere behøver det ikke at være, og det bedste af det hele er, at det hjælper!

Du er den vigtigste brik i puslespillet ift. hvorvidt du sover for lidt

Min vigtigste pointe i dette blogindlæg er, at du skal lytte til dig selv, og samtidig huske at være opmærksom på konsekvenserne af langvarigt at sove for lidt. Søvn er vigtigt, og vi skal ikke undervurdere vigtigheden af det. Det er også derfor, at det er utrolig vigtigt, at du anerkender, hvis du har længerevarende problemer med at sove for lidt – og i tilfælde af dette, så finde en løsning på baggrund af dette. Din krop og din hjerne er dine vigtigste redskaber, især i en travl og hektisk dagligdag. De er altså essentielle dele af, at man oplever glæden og det spændende ved livet.

Kildeliste

Du kan også læse:

Bambus strømper uden elastik i sort
Blog

Åndbare strømper – Hvad er åndbare sokker?

Åndbare strømper er en populær type strømper, der er designet med specielle materialer, der tillader luft at cirkulere rundt om fødderne. Disse strømper har mange fordele for brugeren, herunder øget komfort, mindre sved og lugt samt en reduceret risiko for skader. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad åndbare strømper er, og hvorfor de er blevet så populære.

Fået kølende tøj af bambus
Blog

Kølende tøj – hold dig afkølet og komfortabel i varmen

Sommeren kan være en udfordring, når det kommer til at holde sig kølig og komfortabel. Men med det rigtige tøj kan du nemt holde dig afkølet, uden at gå på kompromis med udseendet. Kølende tøj er en ideel løsning til dig, der ønsker at holde sig afkølet i varmen. I denne artikel vil vi se på, hvad kølende tøj er, og hvordan det virker. Afslutningsvis dykker vi ned i, hvorfor det kan være en god mulighed for dig.

Hvad er bambus viskose egentligt? Vi dykker ned i bambusviskose i denne artikel
Viden

Hvad er bambus viskose?

Vi får ofte rigtig mange spørgsmål om, hvad bambus viskose egentligt er. I denne artikel kan du læse hele processen i bambus fra skov til tekstil, og lære om, hvordan det egentligt kan lade sig gøre, at tage en af de hårdeste materialer, og lave dem så bløde, som bambus er.

Bambus tekstilpleje Vask & vedligeholdelse af dit bambustøj
Guides

Bambus tekstilpleje: Vask af bambustøj

Selvom bambus er en holdbar og bæredygtig tekstilfibre, kræver det stadig en vis grad af pleje for at opretholde tøjets kvalitet og holdbarhed. Heldigvis er det nemt at pleje dit bambustøj, når du ved hvordan, du skal gøre. I denne artikel vil vi give dig 10 enkle råd til at vaske og vedligeholde dit bambustøj, så det holder sig blødt, lækkert og i god stand i længere tid. Følg disse råd og få mest muligt ud af dit bambustøj, samtidig med at du reducerer dit klimaaftryk og tager et skridt mod en mere bæredygtig garderobe.

Min kurv
Køb for 399,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.