Ferielukket t.o.m. 2.1.24 - vi kommer stærkt tilbage
Previous slide
Next slide
Live chat

Søg

Cart 0 0,00 kr.
Kurv
Ferielukket t.o.m. 2.1.24
Previous slide
Next slide
Cart 0 0,00 kr.

Hvad er forskellen på tekstil af hør og bambus?

Hvad er forskellen på tekstil af hør og bambus?
Det gode ved hør- og bambustekstil er, at de begge er bæredygtige i forhold til andre tekstiler såsom bomuld. Men hvis ingen af dem kræver andet end jordens ressourcer, og de bruges til eksakt det samme formål, hvad adskiller dem så egentligt fra hinanden? Det vil jeg forsøge at give dig svaret på her.

Indholdsfortegnelse

Hvordan bliver hør til tekstil?

Hør er en plante, som er ret selvforsynende, og faktisk den plante som man har brugt til at fremstille tekstiler på i længst tid. Faktisk er det den ældste form for tekstilfremstilling, der findes! Ligesom så mange andre ting blev hør også importeret til Europa som en handelsvare, hvorfor den i det 13. århundrede trivedes bedst i det Vesteuropæiske klima. Det gør den stadig den dag i dag, hvilket skyldes at planten får den mængde af sol og regn, som den har brug for. Dette bidrager til plantens styrke og højde, hvilket er essentielt for kvaliteten på planten. Jo bedre dens kvalitet er, desto bedre bliver kvaliteten på fibrene på planten dermed også. Når den skal gøres klar til at høste, så er det vigtigt, at det gøres på følgende måde:

Tekstiler lavet af hør fremstilles af hørplanten og dens stilke. Når den skal op fra jorden, så er det vigtigt, at man sørger for at få roden med. Roden har nemlig en betydning for fibrene, som senere hen skal udvindes og spinnes om til tekstil. Dernæst skal planten faktisk indgå i en forrådnelsesproces, da barken på fibrene på denne måde vil løsne sig. 6 uger efter høst skal planten så have lov til at tørre. Og hvorfor skal den det? Det skal man, så man kan separere fibrene. Afslutningsvis udvinder man disse fibre og spinner dem om til tekstil.    

Hvordan bliver bambus til tekstil?​

Bambus er verdens hurtigste voksende græsart, hvorfor dens selvforsynende egenskaber kan bidrage som en forklaring til dette. Bambussen forsyner sig selv med vitaminer og næring, hvilket bidrager til sundheden i den omkringliggende jord. Det vil altså sige, at planten selv indsamler vitaminer og næring til jorden, hvorfor disse er med til at hjælpe den næringsfattige jord. Men når det kommer til at nedbryde en plante og omdanne den til tekstilt brug, så er det ikke alle bambusarter, som er lige relevante. Den eneste som er relevant og som man derfor tager udgangspunkt i er den art, som hedder Moso bambus. Dette skyldes ikke alene dens selvforsynende og regenererende egenskaber men også det faktum, at den kan vokse sig lige så høj som et menneske dagligt. Der vil altså være nok at tage af, når man skal have omdannet planten til tekstiler, hvilket man gør på følgende måde:

Man tager først den rå bambuspulp fra bambussens kerne. Dernæst ekstraherer man cellulosefibrene ved at tage bambussen, skærer den godt og grundigt i stykket, hvilket vil resultere i en grødet konsistens, fra pulpen naturligt. For at fibrene kan bruges og spinnes til tekstil bliver de nødt til at bearbejdes og nedbrydes kemisk i noget, der kaldes et ”closed-loop” system. Man genbruger vand og opløsningsmidler, som der må have været i overskud, hvorfor miljøet heller ikke vil lide overlast. Først herefter kan man bruge fibrene og spinne dem om til tekstil, hvorfor det også kaldes bambusviskose.

Hvad bruger man bambus og hør til?

Kært barn kan have mange navne, og de to tekstiler er ingen undtagelse. Du kan bruge bambus til en masse ting. Her er det nærmest kun fantasien, som kan være med til at sætte grænser, når det kommer til hvad man gerne vil bruge det til.

Ligesom bambus så er hør ikke alene et bæredygtig og miljøvenligt alternativ, så kan det også bruges til tøj. Før i tiden var det udelukkende til adeligt brug og dermed et symbol på status. Sidenhen vandt det dog mere og mere frem blandt den brede befolkning, hvorfor det udviklede sig til et symbol på fattigdom. Den dag i dag bruger vi stadig hør i vores tøj, men det har mistet sin negative status. Hør har bestået igennem årtier på grund af dets bløde, åndbare, fugtabsorberende og ikke mindst holdbare egenskaber. I dag er det dog blevet mere almindeligt og populært at bruge det til boligindretning, da hør er med til at give bl.a. duge og gardiner det velkendte matte og dermed grove look.

I dag åbner flere og flere mennesker øjnene op for mere miljøvenlige og bæredygtige alternativer til deres sædvandelige vaner som resultat af den foruroligende klimakrise. Netop derfor er bambus også gået hen og blevet en populær mulighed, når det kommer til sengetøj og almindeligt hverdagstøj. Det skyldes bambussens bløde, åndbare, glatte og antibakterielle egenskaber, hvorfor disse spiller en stor betydningsfuld rolle. Det gør det fordi, at det er materiale, som man opholder sig i over længere tid ad gangen.

Hvad er forskellene på de to tekstiler?

Det kan være svært at spotte forskellen på de to tekstiler eftersom, at de deler mange af de samme egenskaber – udover deres blødhed og følelse. Bambus er jo markant blødere end hør, men kan man lide det “rug” er hør det bedste match. Derfor vil det også være nemmere at opremse de mange ligheder, som tekstilerne deler og derefter beskrive forskellene.

Bambus og hør deler rigtig mange ligheder, hvoraf mange af dem er blevet nævnt. De er bæredygtige alternativer til andre tekstiler, de er åndbare, de er bløde og så absorberer de sved/fugt rigtig godt. Lighederne de deler stopper så også der. Først og fremmest adskiller de to tekstiler sig fra hinanden på følgende måde: bambus er en form for græs, mens hør er en form for bomuld. Bambus er blødt fra start, hvorfor hør bliver blødere efter hver vask. Derudover er tråd-tætheden også markant anderledes da det oftest er 300 ved bambussen, og kun 150 ved hør. Dog kommer hør også til sin ret, når det kommer til varme eftersom, at det kan modstå varme fra et strygejern bedre end bambus kan. Men hvor den kan modstå varme bedre, så er hørs styrke og holdbarhed ikke nær så god som bambussens.

Opsummering

Når det kommer til produktionen og nedbrydningen af de to planter og omdannelsen til tekstil, så adskiller de to sig ikke særlig meget fra hinanden. De er nemlig begge to åndbare, bløde og bæredygtige alternativer til f.eks. ”fast fashion”. Der er altså ikke en væsentlig forskel på hør- og bambustekstil, da de netop deler mange af de samme egenskaber. Derfor er det også en personlig præference om, hvad man mest er til. Uanset hvad så håber jeg, at du er blevet en smule klogere på den forskel, der er mellem de to tekstiler.

Du kan også læse:

Hvad er forskellen på silke og bambus?
Viden

Hvad er forskellen på silke og bambus?

Der er ingen tvivl om, at både bambus og silke er materialer, som har en masse fordele og ikke mindst ligheder mellem hinanden. Jeg dykker i denne artikel ned i, hvordan bambus og silke bliver produceret, og prøve at give et svar på, hvad der er bedst – på trods af, at det er individuel smagssag.

Bambus sengetøj i beige fra Bambuni
Guides

Guide: Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Hvor ofte skal man skifte sengetøj, er et spørgsmål vi får utroligt ofte i vores kundeservice. Vi har derfor valgt at få udarbejdet dette blogindlæg, da det omhandler de mest gængse huskeregler, og hvorfor vask af – ‘normalt’ – sengetøj er så vigtigt. Det er en disciplin, du skal lære at mestre – så læs videre, og til ende, så bliver det en inkorporeret del af dine fremtidige vaskevaner.

Bambus strømper uden elastik i sort
Blog

Åndbare strømper – Hvad er åndbare sokker?

Åndbare strømper er en populær type strømper, der er designet med specielle materialer, der tillader luft at cirkulere rundt om fødderne. Disse strømper har mange fordele for brugeren, herunder øget komfort, mindre sved og lugt samt en reduceret risiko for skader. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad åndbare strømper er, og hvorfor de er blevet så populære.

Fået kølende tøj af bambus
Blog

Kølende tøj – hold dig afkølet og komfortabel i varmen

Sommeren kan være en udfordring, når det kommer til at holde sig kølig og komfortabel. Men med det rigtige tøj kan du nemt holde dig afkølet, uden at gå på kompromis med udseendet. Kølende tøj er en ideel løsning til dig, der ønsker at holde sig afkølet i varmen. I denne artikel vil vi se på, hvad kølende tøj er, og hvordan det virker. Afslutningsvis dykker vi ned i, hvorfor det kan være en god mulighed for dig.

Min kurv
Køb for 499,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.