Gratis fragt på alle bestillinger i dag - gælder kun med DAO pakkeshop*
GRATIS FRAGT! PÅ ALT BAMBUS - T.O.M SØNDAG D. 06.02.23
Cart 0 0,00 kr.
Cart 0 0,00 kr.

Hvad er forskellen på bomuld og bambus?

Hvad er forskellen på bomuld og bambus
Bambus, bomuld, uld, polyester eller whatever? Mulighederne og kombinationerne er mange. Vi vil i dette blogindlæg forsøge at gøre den almene forbruger klogere på forskellene mellem bambus og bomuld – OG hvad er egentligt bedst for dig, mig og vores eftergængere?

Indholdsfortegnelse

I denne artikel undersøger vi de forskellige tværsnit i bomuld og bambus. Begge tekstiler har et rundt tværsnit, men bambus er “rundere” end bomuld, hvilket giver tekstilet en blødere følelse mod huden. Derudover ser vi på produktionsmetoden for begge tekstiler, hvor bomuld kræver en større mængde vand og insekticider, pesticider og gødning for at blive dyrket. Bambus derimod, vokser hurtigt, kan høstes flere gange om året, og er 100% defineret som biologisk nedbrydeligt. Den hurtige konklusion: Bambus er mere bæredygtigt og  end produktionen af bomuld.

Jeg har forsøgt at gøre ret kedelig faktuel læsning spændende og interessant. Jeg har FORSØGT at finde de mest væsentlige og knap så kedelige forskelle. Jeg skal nok prøve at holde igen med at skrive om tværsnits forskellen, det kan dog ikke helt undgås – men igen, læs ordet forsøge.

De forskellige tværsnit i bomuld og bambus

Begge tekstiler har et rundt tværsnit. Ved du, hvad det betyder? Jeg tvivler. Jo rundere fiberen er, jo mindre er modstanden. Og jo mindre modstanden er, jo blødere føles tekstilet mod huden. Både bomuld og bambus har et rundt tværsnit. Det er den primære grund til at især bomuld og i stigende grad bambus bliver brugt til at lave tøj, sengetøj, undertøj osv. Forskellen ligger dog i, hvor runde tværsnittene er. Her er bambus nemlig overlegent ‘rund’ ift. bomuld, hvilket kan føles, så snart du står med bambustekstilet i hånden. Det har silke-fornemmelsen, og er derfor – sjovt nok – blødt som silke.

Hvordan bliver bambus og bomuld produceret?

Bambus og bomuld fremstilles på to VIDT forskellige måder, og dette er nok den væsentligste forskel på tekstilerne i det overordnede billede. Her er et lille overblik over, hvordan de dyrkes:

Produktion af bomuld

Et enkelt kilo bomuld kræver ca. 8.000 liter vand at dyrke, og bomuld kan ikke dyrkes uden insekticider, pesticider eller gødning. Faktisk er bomuldsproduktionen ansvarlig for hele 11% af verdens pesticider og 25% af insekticider forbruget. Disse tal er forholdsvis skræmmende, især når der tales om mangel på rent grundvand, forurening og dårlige vilkår for kroppen. Efter bomuldsplanterne er blevet høstet efterlades jorden udmattet. Når jorden er udmattet, skal der bruges kunstgødning for forsat at kunne dyrke afgrøder i jorden. Bambus derimod, efterlader jorden mere næringsrig end før bambussen blev plantet.

Tag derfor en dyb indånding og trods din frygt for den ildevarslende duft. Tag dine sko af og lad dine fødder ånde i det omfang, som de har mulighed for. Sværere behøver det ikke at være, og det bedste af det hele er, at det hjælper!

Produktion af bambus

Bambus er verdens hurtigst voksende græsart, og derfor dyrkes bambus uden nogle former for insekticider, pesticider eller gødning. Det taget i betragtning, er det ret imponerende, at den kan vokse op til 1 meter om dagen, og kan høstes 4-6 gange om året. Bambus er ydermere 100% biologisk nedbrydeligt. Den store forskel ligger også i, at der kan produceres 10 gange så meget bambus kontra bomuld pr. kvadratmeter – og så absorberer bambus 4-5 gange mere CO2 end træer.

Kombinationen af bomuld og bambus

På trods af forskellen i produktionen af bambus og bomuld så er blandingen af de to ikke en dum idé. Det skyldes især kombinationen af fibrenes bedste kvaliteter, hvoraf de deler disse: blødhed og evnen til at absorbere. Det eneste der adskiller dem er, at bambus har lettere ved at ånde og bomulds tørringsevne er god. Samles disse derefter i én så har du produkter, der holder længere, og hvor strukturen er markant anderledes.     

Den korte opsummering

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge tekstiler, og det er en smagssag, hvad man er til – and so be it. Om ikke andet håber jeg, at du har fået lidt ud af dette skriv, og at det måske har sat tingene i perspektiv for dig? Hvis du er nysgerrig på, hvad bambus tøj til mænd og bambus tøj til kvinder kan gøre for dig, så kan du læse om bambussens fordele på ovenstående kategorier.

Du kan også læse:

Guide Hvad er det bedste sengetøj
Guides

Guide: Hvad er det bedste sengetøj?

Det er et evigt spørgsmål, og der findes jo egentligt ikke et korrekt svar på det. Vi er heldigvis alle sammen forskellige. Jeg har skrevet dette blogindlæg, så det gerne skulle være nemmere for dig at navigere i fordele og ulemper ved de enkelte tekstiler. Som sagt er især sengetøj en smagssag, og hvorvidt du kan lide det hårdt eller blødt, er din sag. Vent, det lød forkert. Jeg mener en rug eller blød overflade. Nu er vi på et sidespor, så vi må hellere komme til sagen. Så håber jeg, at du kan finde DIT næste sengesæt blandt de 7 finalister.

Guide: Fold dine underbukser praktisk og nemt
Guides

Guide: Fold dine underbukser praktisk og nemt

Du når til bunken af vasketøjskurven og du bliver mødt af et hav af underbukser, der bare venter på at blive lagt sammen. Du ruller med øjnene og lægger hovedet i hænderne. Du kommer jo til at drukne i det… Det magter du simpelthen ikke, og de bliver derfor smidt ind i skuffen – hulter til bulter. De fylder alligevel ikke så meget, so where is the harm in doing that? Men vi har gode nyheder til dig: Sådan behøver det slet ikke at være!

Hvad er forskellen på hamp og bambus?
Viden

Hvad er forskellen på tekstil af hamp og bambus?

Bambustekstil og hamp tekstil er begge bæredygtige alternativer til traditionelle tekstiler som bomuld og polyester. Men selvom de begge er bæredygtige, er der nogle væsentlige forskelle mellem de to. Det vil jeg i denne artikel – forsøge – at gøre dig klogere på.

Guide: Sådan folder du dine håndklæder
Guides

Guide: Sådan folder du dine håndklæder

Tørretumbleren bipper. Dine håndklæder er nu færdige og dejlig varme, men der er et problem… de skal lægges på plads. Og det er bare noget, som ingen af os ser frem til. Men når alt kommer til alt, så er det bare noget, som skal ordnes. Vi vil i denne guide derfor beskrive og vise dig, hvordan du kan folde dine håndklæder sammen på en overskuelig måde og indbydende måde.

Min kurv
? Køb for 499,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.