Ferielukket t.o.m. 2.1.24 - vi kommer stærkt tilbage
Previous slide
Next slide
Live chat

Søg

Cart 0 0,00 kr.
Kurv
Ferielukket t.o.m. 2.1.24
Previous slide
Next slide
Cart 0 0,00 kr.

Hvad er forskellen på bomuld og bambus?

Hvad er forskellen på bomuld og bambus
Bambus, bomuld, uld, polyester eller whatever? Mulighederne og kombinationerne er mange. Vi vil i dette blogindlæg forsøge at gøre den almene forbruger klogere på forskellene mellem bambus og bomuld – OG hvad er egentligt bedst for dig, mig og vores eftergængere?

Indholdsfortegnelse

I denne artikel undersøger vi de forskellige tværsnit i bomuld og bambus. Begge tekstiler har et rundt tværsnit, men bambus er “rundere” end bomuld, hvilket giver tekstilet en blødere følelse mod huden. Derudover ser vi på produktionsmetoden for begge tekstiler, hvor bomuld kræver en større mængde vand og insekticider, pesticider og gødning for at blive dyrket. Bambus derimod, vokser hurtigt, kan høstes flere gange om året, og er 100% defineret som biologisk nedbrydeligt. Den hurtige konklusion: Bambus er mere bæredygtigt og  end produktionen af bomuld.

Jeg har forsøgt at gøre ret kedelig faktuel læsning spændende og interessant. Jeg har FORSØGT at finde de mest væsentlige og knap så kedelige forskelle. Jeg skal nok prøve at holde igen med at skrive om tværsnits forskellen, det kan dog ikke helt undgås – men igen, læs ordet forsøge.

De forskellige tværsnit i bomuld og bambus

Begge tekstiler har et rundt tværsnit. Ved du, hvad det betyder? Jeg tvivler. Jo rundere fiberen er, jo mindre er modstanden. Og jo mindre modstanden er, jo blødere føles tekstilet mod huden. Både bomuld og bambus har et rundt tværsnit. Det er den primære grund til at især bomuld og i stigende grad bambus bliver brugt til at lave tøj, sengetøj, undertøj osv. Forskellen ligger dog i, hvor runde tværsnittene er. Her er bambus nemlig overlegent ‘rund’ ift. bomuld, hvilket kan føles, så snart du står med bambustekstilet i hånden. Det har silke-fornemmelsen, og er derfor – sjovt nok – blødt som silke.

Hvordan bliver bambus og bomuld produceret?

Bambus og bomuld fremstilles på to VIDT forskellige måder, og dette er nok den væsentligste forskel på tekstilerne i det overordnede billede. Her er et lille overblik over, hvordan de dyrkes:

Produktion af bomuld

Et enkelt kilo bomuld kræver ca. 8.000 liter vand at dyrke, og bomuld kan ikke dyrkes uden insekticider, pesticider eller gødning. Faktisk er bomuldsproduktionen ansvarlig for hele 11% af verdens pesticider og 25% af insekticider forbruget. Disse tal er forholdsvis skræmmende, især når der tales om mangel på rent grundvand, forurening og dårlige vilkår for kroppen. Efter bomuldsplanterne er blevet høstet efterlades jorden udmattet. Når jorden er udmattet, skal der bruges kunstgødning for forsat at kunne dyrke afgrøder i jorden. Bambus derimod, efterlader jorden mere næringsrig end før bambussen blev plantet.

Tag derfor en dyb indånding og trods din frygt for den ildevarslende duft. Tag dine sko af og lad dine fødder ånde i det omfang, som de har mulighed for. Sværere behøver det ikke at være, og det bedste af det hele er, at det hjælper!

Produktion af bambus

Bambus er verdens hurtigst voksende græsart, og derfor dyrkes bambus uden nogle former for insekticider, pesticider eller gødning. Det taget i betragtning, er det ret imponerende, at den kan vokse op til 1 meter om dagen, og kan høstes 4-6 gange om året. Bambus er ydermere 100% biologisk nedbrydeligt. Den store forskel ligger også i, at der kan produceres 10 gange så meget bambus kontra bomuld pr. kvadratmeter – og så absorberer bambus 4-5 gange mere CO2 end træer.

Kombinationen af bomuld og bambus

På trods af forskellen i produktionen af bambus og bomuld så er blandingen af de to ikke en dum idé. Det skyldes især kombinationen af fibrenes bedste kvaliteter, hvoraf de deler disse: blødhed og evnen til at absorbere. Det eneste der adskiller dem er, at bambus har lettere ved at ånde og bomulds tørringsevne er god. Samles disse derefter i én så har du produkter, der holder længere, og hvor strukturen er markant anderledes.     

Den korte opsummering

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge tekstiler, og det er en smagssag, hvad man er til – and so be it. Om ikke andet håber jeg, at du har fået lidt ud af dette skriv, og at det måske har sat tingene i perspektiv for dig? Hvis du er nysgerrig på, hvad bambus tøj til mænd og bambus tøj til kvinder kan gøre for dig, så kan du læse om bambussens fordele på ovenstående kategorier.

Du kan også læse:

Hvad er forskellen på silke og bambus?
Viden

Hvad er forskellen på silke og bambus?

Der er ingen tvivl om, at både bambus og silke er materialer, som har en masse fordele og ikke mindst ligheder mellem hinanden. Jeg dykker i denne artikel ned i, hvordan bambus og silke bliver produceret, og prøve at give et svar på, hvad der er bedst – på trods af, at det er individuel smagssag.

Bambus sengetøj i beige fra Bambuni
Guides

Guide: Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Hvor ofte skal man skifte sengetøj, er et spørgsmål vi får utroligt ofte i vores kundeservice. Vi har derfor valgt at få udarbejdet dette blogindlæg, da det omhandler de mest gængse huskeregler, og hvorfor vask af – ‘normalt’ – sengetøj er så vigtigt. Det er en disciplin, du skal lære at mestre – så læs videre, og til ende, så bliver det en inkorporeret del af dine fremtidige vaskevaner.

Bambus strømper uden elastik i sort
Blog

Åndbare strømper – Hvad er åndbare sokker?

Åndbare strømper er en populær type strømper, der er designet med specielle materialer, der tillader luft at cirkulere rundt om fødderne. Disse strømper har mange fordele for brugeren, herunder øget komfort, mindre sved og lugt samt en reduceret risiko for skader. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad åndbare strømper er, og hvorfor de er blevet så populære.

Fået kølende tøj af bambus
Blog

Kølende tøj – hold dig afkølet og komfortabel i varmen

Sommeren kan være en udfordring, når det kommer til at holde sig kølig og komfortabel. Men med det rigtige tøj kan du nemt holde dig afkølet, uden at gå på kompromis med udseendet. Kølende tøj er en ideel løsning til dig, der ønsker at holde sig afkølet i varmen. I denne artikel vil vi se på, hvad kølende tøj er, og hvordan det virker. Afslutningsvis dykker vi ned i, hvorfor det kan være en god mulighed for dig.

Min kurv
Køb for 499,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.