Cart 0 0,00 kr.
Cart 0 0,00 kr.
Guide: Hvor meget søvn skal man have?

Guide: Hvor meget søvn skal man have?

Guide: Hvor meget søvn skal man have?
Vi har alle hørt det før: Du skal sove 8 timer om dagen, ellers er du ikke veludhvilet. Jeg synes det er en forsimpling af noget komplekst, og virkeligheden er jo - heldigvis - en hel anden. For den forsimplet version er ikke nutidig, og afspejler ikke den videnskabelige evidens på området. Med andre ord ændres vores søvnbehov med tiden.

Indholdsfortegnelse

Jeg har efter utallige timers “hjemmeforskning” fundet de bedste studier på området, og vil i dette indlæg forsøge at lære fra mig på bedste og nemmeste manér. Jeg kan allerede nu spoile, at det ikke er 8 timer – altid.

Forskellen på lette- og dybe søvnstadier

For at forstå hvor meget søvn man skal have, er det vigtigt at kende til de forskellige typer af søvn (du kender helt sikkert det lette stadie, hvis du er mor 😉). Der findes to stadier af søvn: let søvn (REM) og dyb søvn. Disse to tilstande kendetegnes ved mængden af aktivitet, som foregår i hjernen. Det har ikke noget at gøre med, hvorvidt du vågner en gang imellem. Ved hjælp af elektroder, har man konkluderet, at det er ganske normalt at vågne mellem 10 til 20 gange i løbet af ens nattesøvn. Vidste du det? Nej det gjorde du nok ikke… og det gjorde jeg heller ikke! Men faktum er blot, at det afhænger fuldstændig af, hvem vi er som personer, og hvorvidt vi overhovedet kan huske nogle af disse små opvågninger.

Cyklusmønsteret

Den konstant skiftende tilstand i hjernen foregår i det, som man kalder et cyklusmønster. Du kan se det lidt, som når du er i svømmehallen. Du hopper i vandet med hovedet først, du vil først bryde overfladen (den lette søvn), og alt efter vinkel, vægt, m.m. når du en speciel dybde. Til sidst vil du komme ned til bunden (den dybe søvn). Dette hop i poolen har du talrige gange i løbet af en helt normal nat, og det kan tage mellem 1 til 2 timer at komme igennem dette dyk (så ikke ligesom i svømmehallen).

Faktum er blot, at du vågner om natten, men for at holde dine kognitive egenskaber intakt, skal vi gerne være i den dybe søvn så længe som muligt – se det som endnu en 80/20-balance.

Du er umiddelbart nok kommet til dette blogindlæg, for at få det evidensbaseret svar på, hvor længe du bør sove. Dette kan forskeren Colin A. Espie give dig via sit studie: “Overcoming Insomnia and Sleep Problems“. Her analyserer Colin mængden af søvn, som man skal have, for at personens kognitive egenskaber bibeholdes og vedligeholdes bedst, og altså ikke mængden af søvn for ikke at “være træt”. Studiet konkluderer følgende:

Den ideelle søvnmængde ud fra alder (tabel):

AlderSøvnmængde
0-1 årige
Op til 18 timer om dagen
2-4 årige12 timer om dagen
5-12 årige10 timer om dagen
13-19 årige8,5 til 9,5 timer om dagen
20-30 årige7,5 til 8,5 timer om dagen
30-60 årige 7 til 8 timer om dagen 
60+ årige 6 til 6,5 timer om dagen 
 

Redskaber der hjælper dig med at opnå den dybe søvn

Der findes en masse ‘quick-fixes’ til at forsøge at få en tungere og bedre søvn. Ideerne og løsningerne spænder fra eksklusive og dyre senge/madrasser til luksus sengetøj af 100% økologisk bambus. Løsningerne er mange, og kan i sidste ende formodentlige bidrage til, at du får en både sundere, tungere og dybere søvn.

Ønsker du derimod at ‘tracke’ lidt mere på din søvn, findes der en masse armbåndsure/smart-watches, som registrerer bevægelse, søvnmønstre og søvndybde, så længe du har uret siddende på armen, imens du sover.

Jeg tracker selv min søvn, og har både lækkert temperaturregulerende sengetøj og en god – dyr 🤯 – og behagelig seng. Men når det så er sagt, så lad os komme tilbage på sporet, om hvor meget søvn man skal have.

Forskellen på behov og anbefaling ift. hvor meget søvn man skal have

Det er vigtigt at lære at skelne imellem faktisk behov og en anbefaling. Når behov omtales i dette tilfælde, er det det faktiske behov for søvn, som du har brug for. Behov og anbefaling hænger ofte sammen, og det er derfor utroligt individuelt, hvad behovet er. Disse anbefalinger ovenover er den videnskabelige begrundelse for, hvornår vores kognitive funktioner vil fungere bedst, men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan fungere på mindre eller mere søvn. Grunden til, at den almindelige ‘sige måde’ er, at vi skal have 8 timers søvn, er nok fordi den er nem at forholde sig til og relatere sig til.

Så find dit eget behov, og lad være med at tage 100% afsæt i en videnskabelig undersøgelse som denne.

Kan du indhente 'tabt' søvn?

Du kan som udgangspunkt ikke indhente langvarig søvnmangel. Men, du kan kortvarigt indhente den manglende søvnmængde, som man har fået. Det vil altså sige, at har du arbejdet rigtig meget og intensivt i en uge, så kan du principielt godt indhente de tabte timer ved at tage en god lang nat under dynen fredag til lørdag. Faktum er blot, at det KUN er dig, som kan styre din søvnmængde, og at det delvist er en individuel sag at vurdere ens reelle søvnbehov.

Læs også: Får du for lidt søvn, og hvad er konsekvensen?

Du kan også læse:

Bambus strømper uden elastik i sort
Blog

Åndbare strømper – Hvad er åndbare sokker?

Åndbare strømper er en populær type strømper, der er designet med specielle materialer, der tillader luft at cirkulere rundt om fødderne. Disse strømper har mange fordele for brugeren, herunder øget komfort, mindre sved og lugt samt en reduceret risiko for skader. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad åndbare strømper er, og hvorfor de er blevet så populære.

Fået kølende tøj af bambus
Blog

Kølende tøj – hold dig afkølet og komfortabel i varmen

Sommeren kan være en udfordring, når det kommer til at holde sig kølig og komfortabel. Men med det rigtige tøj kan du nemt holde dig afkølet, uden at gå på kompromis med udseendet. Kølende tøj er en ideel løsning til dig, der ønsker at holde sig afkølet i varmen. I denne artikel vil vi se på, hvad kølende tøj er, og hvordan det virker. Afslutningsvis dykker vi ned i, hvorfor det kan være en god mulighed for dig.

Hvad er bambus viskose egentligt? Vi dykker ned i bambusviskose i denne artikel
Viden

Hvad er bambus viskose?

Vi får ofte rigtig mange spørgsmål om, hvad bambus viskose egentligt er. I denne artikel kan du læse hele processen i bambus fra skov til tekstil, og lære om, hvordan det egentligt kan lade sig gøre, at tage en af de hårdeste materialer, og lave dem så bløde, som bambus er.

Bambus tekstilpleje Vask & vedligeholdelse af dit bambustøj
Guides

Bambus tekstilpleje: Vask af bambustøj

Selvom bambus er en holdbar og bæredygtig tekstilfibre, kræver det stadig en vis grad af pleje for at opretholde tøjets kvalitet og holdbarhed. Heldigvis er det nemt at pleje dit bambustøj, når du ved hvordan, du skal gøre. I denne artikel vil vi give dig 10 enkle råd til at vaske og vedligeholde dit bambustøj, så det holder sig blødt, lækkert og i god stand i længere tid. Følg disse råd og få mest muligt ud af dit bambustøj, samtidig med at du reducerer dit klimaaftryk og tager et skridt mod en mere bæredygtig garderobe.

Min kurv
Køb for 399,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.