GRATIS FRAGT M. DAO PAKKESHOP - Bestillinger fra d. 27-2/4 afsendes d. 2/4 - God påskeferie🐣
Ferielukket t.o.m. 2.1.24 - vi kommer stærkt tilbage
Previous slide
Next slide
Live chat

Søg

Cart 0 0,00 kr.
Kurv
Ferielukket t.o.m. 2.1.24
Previous slide
Next slide
Cart 0 0,00 kr.

Antibakterielle egenskaber ved bambus – en gennemgang af videnskaben

Antibakterielle egenskaber ved bambus – en gennemgang af videnskaben
Hvorfor er bambus egentligt antibakterielt, og hvilke aktive stoffer bidrager til denne proces? Jeg har dykket ned i den biologiske forklaring, som du finder her.

Ved at søge på litteraturdatabasen Web of Science fås en række referencer til studier, der omhandler den eventuelle antibakterielle værdi af bambus. Langt de fleste referencer handler om bambusskud i madlavningen eller bambus som te, men der er også nogle få, der direkte undersøger om ekstrakt fra bambusblade kan hæmme væksten af mikroorganismer. Det generelle indtryk er, at der er en effekt. Den kan dog variere efter, hvordan ekstrakterne laves, og i tekstiler vil effekten også være påvirket af, hvordan tekstilerne fremstilles. Nedenfor er nogle af studierne og deres resultater gennemgået. Der er i søgningen kun fundet studier, der viser en hæmmende effekt.

Ligesom de fleste planter indeholder bambus forskellige olier, som igen indeholder stoffer, der kan hæmme væksten af mikroorganismer. Eksempler på stoffer i bambus er den fede syre palmesyre, phytol (et stof i B-vitaminsyntesen) og kulbrinten tricosan, alkoholen cedrol og lignin (vedstof) (Afrin o.a. 2012). De forskellige undersøgelser viser, at disse stoffer giver bambus dens antibakterielle effekt. Hæmmende effekter kendes også fra ekstrakter fra andre plantegrupper. Især cedrol er velkendt fra flere plantegrupper for dens antiseptiske og anti-inflammatoriske effekter, og den er et almindeligt stof i Østens medicin. Adskillige andre stoffer med anti-bakterielle egenskaber er også fundet i bambus (Quitain o.a. 2004).

Planteekstrakter fra moso-bambussen hæmmer væksten af bakterier som bacillus, streptococcus og E. coli, men også af gær (Tao o.a. 2019). Ekstrakt fra bladene kan også bruges som et pesticid i bekæmpelsen af bakterie- og svampevækst (Mori o.a. 2019). Der er dog andre bakterier, som bambusbladekstrakt har en mindre virkning på, f.eks. Pseudomonas (Mori o.a. 2019).

Flere tekstilforsøg understøtter ovenstående. I et studie af Soares o.a. (2018) er åndbarhed, temperaturkomfort og antibakteriel aktivitet sammenlignet mellem tekstiler lavet af bambus, bomuld og polyester. I testen klarede bambus sig bedst. I Soares o.a. (2018) foreslås det at bruge bambustekstil til at fore fodtøj for at forhindre bakterielle infektioner hos for eksempel sportsfolk.

Også i studier af tekstiler lavet af en blanding af bambus og bomuld har man fundet hæmmende effekter på væksten af staphylococcus og E. coli-bakterier og af gærsvampen Candida albicans, og endda også på vækst af mider. Andre plantefibre har i studier af tekstiler haft tilsvarende positive effekter mod mikroorganismer, f.eks. hamp, jute, hør og sisal (Khan o.a. 2014). Selv polyester har antibakterielle egenskaber, hvis det tilføres bambus-trækulpulver (Kandhavadivu o.a. 2011).

Du kan også læse:

Hvad er forskellen på silke og bambus?
Viden

Hvad er forskellen på silke og bambus?

Der er ingen tvivl om, at både bambus og silke er materialer, som har en masse fordele og ikke mindst ligheder mellem hinanden. Jeg dykker i denne artikel ned i, hvordan bambus og silke bliver produceret, og prøve at give et svar på, hvad der er bedst – på trods af, at det er individuel smagssag.

Bambus sengetøj i beige fra Bambuni
Guides

Guide: Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Hvor ofte skal man skifte sengetøj, er et spørgsmål vi får utroligt ofte i vores kundeservice. Vi har derfor valgt at få udarbejdet dette blogindlæg, da det omhandler de mest gængse huskeregler, og hvorfor vask af – ‘normalt’ – sengetøj er så vigtigt. Det er en disciplin, du skal lære at mestre – så læs videre, og til ende, så bliver det en inkorporeret del af dine fremtidige vaskevaner.

Bambus strømper uden elastik i sort
Blog

Åndbare strømper – Hvad er åndbare sokker?

Åndbare strømper er en populær type strømper, der er designet med specielle materialer, der tillader luft at cirkulere rundt om fødderne. Disse strømper har mange fordele for brugeren, herunder øget komfort, mindre sved og lugt samt en reduceret risiko for skader. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad åndbare strømper er, og hvorfor de er blevet så populære.

Fået kølende tøj af bambus
Blog

Kølende tøj – hold dig afkølet og komfortabel i varmen

Sommeren kan være en udfordring, når det kommer til at holde sig kølig og komfortabel. Men med det rigtige tøj kan du nemt holde dig afkølet, uden at gå på kompromis med udseendet. Kølende tøj er en ideel løsning til dig, der ønsker at holde sig afkølet i varmen. I denne artikel vil vi se på, hvad kølende tøj er, og hvordan det virker. Afslutningsvis dykker vi ned i, hvorfor det kan være en god mulighed for dig.

Min kurv
Køb for 499,00 kr. mere og få gratis fragt!
Din kurv er tom.

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer.